سرمایه گذاری ایده ال در صنعت رستوران چیست؟
عمر مفید یک رستوران معمولا 5 سال است.
در سال اول شما کار را ایجاد میکنید.
در سال دوم و سوم شما کار خود را روی یک روال مناسب اجرا میکنید و در سال چهارم و پنجم شما به حد اکثر درآمد دست می یابید. پس از آن باید از خلاقیت خود استفاده کنید تا برای مشتریان خود عامل هیجان انگیزی در رستوران خود به وجود آورید. به خاطر داشته باشید که در سال اول سرمایه کافی برای پیش بردن کار به مدت حداقل 6 ماه در اختیار داشته باشید.
رستوران داری کار آسانی نیست اهمیت تجربه را فراموش نکنید.
ورود به حرفه رستوران داری نسبتا ساده است.یک قرارداد اجاره تنظیم میکنید، مقداری مواد غذایی میخرید و تعدادی کارمند استخدام میکنبد. آنچه بعد از این پیش می آید متظمن موفقیت یا شکست این کار است. آنچه نمیدانید میتواند برایتان بسیار مشکل آفرین باشد.اگر در این کار تجربه ندارید،این تجربه را زیر نظر یک مشاور ومتخصص مورد اطمینان به دست آورید.
در کار نظارت و مدیریت باید با کار درگیر شوید.
شما نمیتوانید با نشستن در یک دفتر کار دیگر،یک رستوران را اداره کنید. شما باید حضور داشته باشید،درگیر کار شوید و رهبری کنید. مالکیت بدون حضور مفید با شکست مواجه خواهد شد.
برخورد جذاب داشته باشید.
هیچ کس به غذا خوردن در یک رستوران خالی علاقه ای ندارد.شما و کارکنانتان باید آنقدر خوش خلق و جذاب باشید تا بتوانید با ایجاد حس مثبت مشتریان خود را حفظ کنید. هرچند که هیچ کس نمیتواند موفقیت شما را در حرفه رستوران داری تضمین کند، اما با به کار بردن این نکات قدمهای بزرگی به سوی موفقیت برخواهید داشت.
برای گردش صحیح صنعت رستورانداری یا خلاقیت، نبوغ فردی، مهارت، بینش اقتصادی و علم و تکنیک و تکنولوژی و استفاده از تجربیات و سلیقه از عوامل مؤثر در جهت رسیدن به موفقیت مطلوب خواهد بود کاردانی پرسنل، ادب و رفتار آنها توأم با خوش اخلاقی و خوش بیانی میتواند عامل مهمی برای موفقیت یک رستوران باشد طبیعت ذاتی انسان همیشه طالب برخوردهائی است که مورد احترام واقع شود این مهم میتواند نقش قابل توجهی در جهت جذب میهمان و مشتری داشته باشد.
در رستورانها امروزه همه برای صرف غذا و دادن میهمانیها به رستوران مراجعه میکنند و مراجعهکنندگان به رستورانها شامل خانوادهها، بازرگانان، دوستان گردهمائیها و سالگرد ازدواجها میشود در نتیجه صاحبان این مجالس و شرکتکنندگان در اینگونه مجالس مایلند با آرامش و آسایش و به بهترین نوع پذیرائی دست یابند و به همین جهت مسئولیت مدیران یاصاحبان رستورانها را به مراتب افزایش میدهد زیرا هر چه بیشتر رضایت مهمانان حاصل شود باعث مهمانیهای بیشتر در رستوران خواهند بود.
آنها باید بر انتخاب لوازم و اسباب و تجهیزات و استخدام پرسنل و امکانات محیط پذیرائی خود با دقتی هر چه بیشتر اقدام و تلاش کنند از این رهگذر تا آنجا که ممکن است رضایت خاطر مشتریان مشکل پسند،حساس و آشنا به انواع وسایل و امکانات پذیرائی را فراهم سازند در رستورانهای لوکس متوسط و ارزان خدماتی که به میهمانان داده میشود باید با خواست میهمانان باشد.
رستورانهای گوناگون با سبکهای مختلف وجود دارد، و همه سعی بر آن دارند که با ابتکار و سبک خاص و سرویس مطلوبی، انواع غذاها را سرو کنند تا با جلب رضایت مشتریان بر رقبای خود پیشی بگیرند ادب و رفتار پرسنل است که موفقیت یک رستوران را تضمین میکند درحرفه رستورانداری و هتلداری یکی از خصوصیات مدیریت سخاوتمندی و صبر وحوصله است تا بتواند چنانچه میهمانی عصبانی بود و از هر کاری ایراد میگرفت یا اگر میهمانی از کیفیت یا کمیت غذا شکایت میکند با حوصله و صبر باخونسردی کامل و رعایت ادب به صحبتهای او گوش کند در اینگونه مواقع فوراً باید غذای میهمان عوض شود یا در صورت حساب تخفیف داده شود که میهمان راضی از در بیرون برود و اگر طوری صحبت کنید که به دفاع از رستوران به پردازید وضع بدتر خواهد شد به هیچ عنوان نباید با میهمان بحث و مشاجره نمود زیرا ثابت شده که هیچ وقت به نتیجه نخواهید رسید و میهمان بیشتر عصبانی شده باید با او طوری رفتار کرد که میهمان از کرده خود پشیمان شود و آنقدر با او رفتار شایستهای انجام دهیم که او را شرمنده رفتار خود نماییم و میهمان را راضی کنیم.
در بخش غذائی باید برای اندازه غذا نیز سخاوتمند بود که غذا کمتر از یک پرس نباشد و دور غذا را متنوع تزئین کرد و اینکه هر غذائی در رستوران سرو میشود ضمن اینکه باید دور غذا چه از نظر مواد اصلی و دورچین ها ی غذا از قبیل سیب زمینی و سبزیجات اندازه باشد و برای اینکه بتوان فهمید که میهمانان از دور غذا خوششان آمده یاخیر موقع برگشت ظروف از رستوران به آشپزخانه میتوان متوجه شد که آیا مورد علاقه بوده یاخیر اگر دورچین غذا برگشت میشود باید آن دورچین غذا را تغییر داد البته در رستورانهای کارگری بیشتر به کمیت غذا توجه میشود تا کیفیت در تمام مراحل مدیریت رستوران برای سوددهی مطلوب و شهرت و اعتبار و موفقیت در کار، لازم است به وضع ظاهری و بهداشت فردی نیز توجه شود زیرا کارکنان پذیرائی دائماً با میهمان در تماس هستند و باید ظاهری آراسته یونیفرم تمیز کفشهای واکس زده و باادب و متانت ظاهر شوند هرگز با دمپائی و لباسهای متغییر وکثیف دیده نشوند.
مطلب مهم دیگر اینکه در انواع غذاها و خوراکیها از لحاظ بهداشت، باید نهایت دقت و مراقبت به عمل آید که غذای سالم به مشتری برسد و هیچگونه احتمال مسمومیت و آلودگی و بیماری از آن ناشی نشود این مسئله با سلامت مسافران و آبرو و حیثیت رستوران ارتباط مستقیم دارد یعنی علاوه بر رنج و بیماری عارض بر مشتری عواقب غیرمترقبه و نامطلوبی نیز برای صاحبان رستورانها در پی خواهد داشت بنابراین به هیچ وجه نباید غذای مانده و کهنه و آلوده و نامطمئن به خورد مشتریان بدهند و گرفتاریهای ناگوار و ناخواسته را ایجاد کنند کارکنان رستوران باید از حافظه خوبی برخوردار باشند به خصوص برای میهمانان که مشتری رستوران هستند باید آنها را بشناسد ضمن خوشآمدگوئی در صورت امکان بتواند محلی که دوست دارد در رستوران بنشیند یا بیشتر چه غذائی سفارش میدهند یا از چه دسری خوشش میآید به او پیشنهاد کند و سعی نمایند هر چه سریع تر خواسته میهمان انجام گیرد بسیار مؤثراست، و کارکنان رستوران باید بدانند که اگر سفارش مشتری را فراموش کنند مشتری بسیار عصبانی خواهد شد.
ادب و رفتار، خوشاخلاقی و خوش بیانی کارکنان اثر بهیاد ماندنی برای مشتریان دارد. طرز چیدن میزها متناسب با تعداد مشتریان و تزئین آنها با گلهای متنوع و رنگارنگ که باعث مزاحمت برای مهمان نشود یا جلوی دید را بگیرد و قرار دادن وسایل روی میز از قبیل دستمالهای سفره و تزئینات دیگر جلب توجه میکند تمیز بودن گارسنها خوش برخوردی و ادب آنها است که شهرت نیکو به دنبال خواهد داشت در یک رستوران ممکن است یک غذای خوب نتواند جای سرویس خوب را بگیرد، ولی سرویس بد میتواند بهترین غذاها را بیارزش جلوه دهد همانطوری که یک غذای خوب در ظرف بد نمیتواند خوشمزه و اشتهاآور باشد.
گارسن میتواند به عنوان نماینده گروه بزرگی از پرسنل و کارکنان هتل یا رستوران شناخته شود و نحوه رفتارش نمایانگر میزان تجربه و شخصیت دیگر افراد نیز شناخته خواهد شد به همین دلیل است که تأثیر یک گارسن خوب وخوش رو در شهرت نیک و آوازه بلند رستوران یا هتل انکارناپذیر است.
حرفه هتلداری و رستورانداری کار تیمی میباشد چنانچه هر یک از پرسنل در مواقع حساس نقش خود را ایفا نکند در رضایت میهمانان موفق نخواهند بود به همین دلیل در محیط کار رستوران پرسنل وظیفه دارند در صورت مشاهده هرگونه، خلاف یا بیادبی از همکار خود به دور از هرگونه دشمنی و چاپلوسی موضوع را به مدیریت گزارش کنند و نباید فکر کنند با این عمل مورد شماتت همکاران قرار میگیرند بلکه به حفظ آبرو و حیثیت رستوران و برقراری انضباط در محیط کار خود همت گماشتهاند زیرا هر گونه خلافی توسط همکاران شما زحمات دیگر همکاران را خنثی میکند (قسمت آشکار یا پنهان رستوران) گارسن باید بر انواع خوراکیها و غذاهای موجود در آشپزخانه آگاهی داشته باشد تا بتواند به خواسته مشتریان که با سلیقههای متفاوت مراجعه کردهاند پاسخ مثبت بدهد.
در رستورانها باید کارکنان آموزش لازم را در مورد چیدن دور غذا، تزئین و برخورد با میهمان را دیده باشند و میزبانان باید آموزش اینکه با هر غذائی چه سْسی با چه سرویسی و چه زمانی برای پخت غذاهای مختلف نیاز است را بدانند و آموزش دیده باشند، بسیار اتفاق افتاده که میهمانی غذائی یا سالاد معینی سفارش دادهاند ولی از آنجا که نام آن در منو (Menu) غذا نوشته نشده یا گارسن از زمان آماده کردن این غذا بیاطلاع بوده به آسانی خواسته مشتری را رد کرده است.
در صورتیکه این سفارش را میتوان دریافت و میهمان را راضی کرد زیرا که از همان سالاد یا مواد اولیه آن غذا در آشپزخانه فراهم بوده و تهیه و ارائه آن تنها چند دقیقه وقت میبرده است چنین اشتباهاتی میتواند موجب عدم رضایت مشتریان گردد و حال آنکه با اندکی دقت و حوصله ممکن است خشنودی آنها را بهدست آورد و خوراکیهای موجود را نیز به موقع به فروش رسانید به همین دلیل باید گارسنها از زمان پخت هر غذا و با چه موادی این غذا آماده میشود را خوب بدانند یکی از آموزشهای که به گارسنها باید داد آشپزی میباشد که متأسفانه در ایران مرسوم نیست مشتریان رستورانها بیشترین تماس و بلندترین گفتگوها را با گارسنها و کمک آنها باس بویها دارند و همین نکته است که اهمیت آشنائی هر چه بیشتر و بهتر گارسنها را با نحوه انجام کارها و وظایف خود آشکار میسازد. تعیین شیفت و شیفتبندی صحیح، تعیین و تعداد میزهای رستوران به گارسنها برحسب حجم کار و توانائیهای فردی و تجربه نباید فراموش شود.
جلب رضایت مشتریان هتل یا رستوران کاری بسیار ساده و آسان است ولی آسانتر از آن نیز ایجاد نارضایتی در میان مراجعین میباشد و این هر دو جنبه را گارسنها میتوانند به نحوی خواسته یا ناخواسته برانگیزند و هتل و مدیریت آن را با مشکلات پیچیده روبه رو نمایند یا برموفقیت و شایستگیهای دیگر افراد پرسنل در نظر مردم بیافزایند. و برای سرعت بخشیدن موقع سرو غذا لازم است که گارسنها قبل از اینکه مشتریان به رستوران بیایند میزها را کنترل کنند از میز استیشن که برای ظروف اضافی کارد قاشق چنگال ودستمال سفره و . . . است را کنترل کنند و از منوی غذایی را که باید سرو کنند درست آشنا شوند (میز استیشن در رستورانهای بزرگ در دورترین فاصله بین آشپزخانه و رستوران قرار دارد که گارسنها ناچار نباشند برای بردن یک قاشق اضافی یا بشقاب یا لیوان اضافی مسیر طولانی را طی کنند از میز برای سرعت و سهولت در کار استفاده میکنند و در تقسیمبندی گارسنها در رستوران از میز سایدبرد یا میز کناره استفاده میشود.
در رستورانهای همکف از ترولی مخصوصی برای جمع کردن ظروف و سرو غذا یا دسر استفاده میشود که انواع مختلف دارد و با هم متفاوت هستند که هر کدام برای منظور خاصی ساخته شده و نام این ترولی ها نیز انواع گوناگون دارد مثلاً Sweet Trolly مخصوص حمل شیرینی است. مدیریت رستوران قبل از شروع کار گارسنها باید به یونیفرم و سر وضع گارسنها نظافت رستوران و میزهای چیده شده و ظروف نیز توجه کامل داشته باشد که تمیز و مرتب باشند.
قبل از شروع وظایف و مسئولیتهای آنها را مشخص کند به این نکته نیز توجه کنند که برای حفظ آبرو و شهرت رستوران باید کلیه کارکنان همکاری صمیمانهای با یکدیگر داشته باشند اگر یکی از همکاران با میهمانی مشغول صحبت است و میهمان برای سفارش غذا گارسن را معطل نموده در اینجا فوراً باید یکی دیگر از گارسنها که مسئول قسمت دیگر است و در حال حاضر بیکاراست باید به کمک همکار خود بیآید درست مثل اینکه میهمانی سر میز تقاضائی دارد اگر همکار دیگری متوجه شد فوراً باید بدون توجه به تقسیم کار پاسخگو خواسته میهمان باشند.
یونیفروم کارکنان از اهمیت زیادی برخوردار است که به سلیقه مدیران و صاحبان رستوران بستگی دارد که در هر شهر و کشوری به نوعی خاص طراحی میکنند و بستگی به سلیقه و آداب و رسوم و کشور و درجه و نوع هتلها، رستوران مربوط میشود و هیچ هتلی با هتل دیگر نمیتواند یک شکل باشد (دیده شده در آموزشهای که در ایران میدهند یک شکل و یکنواخت آموزش میدهند که چنین چیزی نیست).
اغلب رستورانها پیشنهادهای مختلف برای جلب مشتری دارند.
مثلاً رستورانهای که ۲۴ ساعته فعالیت میکنند در ساعات خلوتی (۱۵ تا ۱۸) یا در روزهای خلوتی درصدی از قیمتها را تخفیف میدهند این کار سبب میشود تا در ساعت بیکاری و خلوتی فروش قابل توجهای داشته باشند. مدیر رستوران باید دارای فراست و تجربه کافی باشد که بتواند در برنامهریزی آشپزخانه شیوهای اتخاذ نماید که هم غذای دلخواه میهمانان تهیه و عرضه شود و هم از ضایعات و ریخت و پاش زیانبخش جلوگیری گردد و هم غذاهای متنوع. امروزه سیستم های مخصوص رستورانی به نام سیستم انالیز مصرف مواد کمک قابل توجهی به مدیران مینماید از جمله کمک های آن میتوان به داشتن موجودی انبار جلوگیری از پرت وضایعات ومیزان مصرف صحیح مواد اولیه برمبنای انالیزو قیمت تمام شده اشاره کرد.
رستوران جائی است که گذشته از مصرف مواد اولیه سالم و خوب قابلاعتماد، هنر آشپز متخصص، در انتظار مسافران به خوبی نمایان میگردد از این رو باید شیوههای ظریف و دلپسند عرضه کردن هنر را بهکار گرفت و غذائی سرو کرد که شکل و رنگ و روئیت آن، زینت بخش میزهای غذاخوری و برازنده ذوق و سلیقه و طبع مشتریان باشد. نکات مهم و ظریفی در موفقیت و یا عدم موفقیت در حرفه رستورانداری نهفته است و شهرت و اعتبار هر رستورانی بستگی به تلاش، دقت و مهارت، بهداشت و نظافت، برخورد و رفتارخوب، و . . . دارد.
اگر رستورانی نتواند رضایت میهمانی که برای صرف غذا مراجعه کرده تأمین کند در جلب میهمان غفلت کرده است. برای گردش صحیح و رونق بخشیدن و موفق شدن در حرفه رستورانداری مردمداری،خلاقیت، سخاوتمندی، نبوغ فردی، نظافت و بهداشت، مهارت در کار و استفاده از تجربیات مشاوران وکارشناسان این بخش از عوامل مؤثر برای رسیدن به کیفیت و موقعیت مطلوب خواهد بود.
امید است این مطالب درراستای مدیریت صحیح واصولی مجموعه های شما سروران راه گشا باشد.
شرایط یک آشپزخانه استاندارد
شما چند ساعت از روز را در آشپزخانه می گذرانید؟ اماده سازی تهیه و طبخ غذا، شستن میوه ها و سبزی ها، شستن ظرف ها، نگهداری غذا در یخچال و کابینت موجب می شود خیلی از شما زمان زیادی از روز را در آشپزخانه میگذرانید.
کار با وسایلی که به شکل نامناسبی طراحی شده اند، توجه نکردن به وضعیت صحیح بدن هنگام کار و انجام حرکات تکراری در طولانی مدت موجب آسیب عضلات و مفاصل و بروز مشکلات اسکلتی می شود. به همین دلیل، نشانگان تونل کارپال در بین آشپز ها شیوع بیشتری دارد. این در حالی است که کارشناسان می گویند با کمی دقت در انجام کارهای آشپزی و با رعایت اصول ارگونومی هنگام کار در آشپزخانه، می توان از این عوارض پیشگیری کرد.
ارگونومی، علم متناسب سازی کار با انسان است. در این علم، تلاش بر این است که هنگام انجام کار، کمترین فشار به بدن وارد شود و افراد در راحت ترین حالت ممکن و با کمترین عارضه، کارها را انجام دهند.
باهوش تر کار کنید، نه بیشتر!» این، یکی از شعارهای اصلی ارگونومی است. با کمی دقت در انتخاب تجهیزات آشپزی وجانمایی استاندارد واصولی و چند تغییر ساده در آشپزخانه تان می توانید شرایط را برای کاری راحت تر و کم خطرتر فراهم کنید تا کار در آشپزخانه برای تان آسان تر، ایمن تر و لذت بخش تر شود.
یکی از عوامل ایجاد مشکلات اسکلتی و عضلانی انجام حرکات تکراری است. بسیاری از کارها مانند رنده کردن و خرد کردن تخته کاری با حرکات تکراری همراه است. از انجام حرکات تکراری و آسیب ناشی از آنها پیشگیری می کند. به جای انجام کارها به روش سنتی و دستی، می توانید از وسایل مدرن که برای راحتی شما طراحی شده، استفاده کنید. این موضوع را جدی بگیرید و از وسایلی که برای راحتی بیشتر طراحی شده، استفاده کنید. لازم نیست این وسایل برقی باشند. گاهی استفاده از ابزارهای مکانیکی ساده ای مانند دستگاه برش دهنده تخم مرغ و وسایل ساده ای که برای له کردن تخم مرغ و برش دادن گوجه فرنگی طراحی شده، کار را آسان تر می کند.
از وسایل و ظروف ارگونومیکی که برای راحتی بیشتر طراحی شده اند، استفاده کنید؛ ماهی تابه ها ی چدن دردار که طبخ غذا در آنها نیاز به ایستادن طولانی مدت کنار اجاق گاز و برگرداندن غذا ندارد، نمونه ای از این لوازم هستند.
برای نگهداری نمک و ادویه هایی که برای آشپزی مرتب به آنها نیاز دارید از ظروفی استفاده کنید که به راحتی می چرخند و درب آنها برای باز و بسته شدن نیازی به پیچاندن و چرخاندن ندارد.
روغن را در ظرفی کوچک تر و سبک تر که برداشتن و گذاشتن آن آسان باشد بریزید. آب لیمو و آب غوره و سرکه را هم در ظروفی که سبک بوده و استفاده از آنها آسان است، بریزید.
مایع ظرف شویی را روی دیوار و در ارتفاع مناسبی کنار شیر سینک نصب کنید. با این کار دیگر لازم نیست هنگام شستن ظروف مایع ظرف شویی را هر بار برداشته و دوباره سر جایش بگذارید.
یک ساعت زنگ دار در بعضی از دستگاه های سرخ کن در آشپزخانه قرا دهید و برای اعلام زمان پخت از آن استفاده کنید تا مجبور نشوید در حین پخت چند بار به آن سر بزنید.
آماده سازی با برنامه موجب میگردد زمان کمتری برای فعالیت در آشپزخانه داشته باشید.
شعار «باهوش تر کار کنید نه بیشتر» را فراموش نکنید. سبزی ها یی مانند هویج، لبو و سیب زمینی را به جای آنکه وقتی خام و سفت و سخت هستند پوست بکنید؛ ابتدا آب پز کنید و بعد که نرم شدند آنها را پوست کنده و خرد یا له کنید. این طوری فشار کمتری به مفاصل و عضلات تان وارد می شود
یکی از اصول ارگونومی، تقسیم بار سنگین به تعداد بیشتری بار سبک است. به عنوان مثال به جای اینکه سوپ را در یک ظرف بزرگ بریزید، آن را در دو ظرف کوچک تر بریزید.
در یک زمان، حجم زیادی از کار انجام ندهید و کارها را در فواصل زمانی مختلف انجام دهید.
نقص ها را به موقع برطرف کنید و تعمیرات لازم را انجام دهید. درب کابینت ها را روغن کاری کنید تا راحت تر باز و بسته شوند. واشر شیر ظرف شویی را به موقع تعویض کنید تا موقع باز و بسته کردن شیر به مفاصل دست فشار وارد نشود.
برای پیشگیری از کمردرد، از صفحه ها ی قابل ارتجاع استفاده کنید. این صفحه ها را می توانید از فروشگاه ها ی لوازم ورزشی خریداری کنید.
صندلی ای که راحت قابل حمل باشد در آشپزخانه قرار دهید تا هر وقت خواستید بنشینید از آن استفاده کنید. چهارپایه کوچکی نیز در آشپزخانه داشته باشید تا زمان هایی که ایستاده کار می کنید یک پای تان را روی آن بگذارید.
ارتفاع کار در آشپزخانه باید حداقل ۹۰ سانتی متر باشد. اگر بلندتر یا کوتاه تر از میانگین هستید ارتفاع سطح کار را در حد راحتی خودتان تغییر دهید. اگر قد همه پرسنل بلند است یک سطح چوبی روی قسمت بالایی کابینت قرار دهید، طوری که سطح کار بلندتر شود.
هنگام کار به وضعیت بدن تان توجه داشته باشید و پشت و شانه ها را خم نکنید. همیشه با پشت صاف، شانه های رو به عقب و زانوهای کمی خمیده کار کنید.
آشپزخانه باید نور کافی داشته باشد، تا هنگام کار دید کافی داشته باشید و مجبور نشوید به جلو خم شوید تا سرعت کارتان کم شود. توجه داشته باشید که سایه کابینت ها و هود روی سطوح دید را کم می کند و بهتر است در صورت لزوم از نور موضعی استفاده کنید.
مسیر رفت و آمدتان را تمیز نگه دارید و مراقب گوشه ها ی تیز و برنده باشید. گاهی نقاط تیز و برنده در گوشه و کنار کابینت ها موجب بریدگی می شود و لازم است آنها را با چکش کاری یا چسباندن تکه ای فوم نرم برطرف کنید
شرایط ساختمانی .نما ودکور یک رستوران خوب
تا به حال به این فکر افتاده اید که اگر صاحب یک رستوران شوید محل کار خود را چگونه دکور می کنید که میزبان مشتریان بیشتری باشید؟
بد نیست بدانید موفقیت طراحی یک رستوران ، تا حدی به چگونگی مشاهده و احساسات مشتری بستگی دارد.
سردر
ورودی و سردر رستوران باید به گونه ای باشد که کاملاً مشخص و مجزا به نظر آید و جلب توجه کند.این مساله به ویژه در مورد رستوران های حاشیه جاده ها بسیار حائز اهمیت است و باید به گونه ای طراحی شود که اتومبیلی که با سرعت از آن محل عبور می کند تابلوی رستوران و سردر آن را مشاهده کند.امروزه طراحان گرافیک، با بهره گیری از رنگ ، فرم خاص و نورپردازی ، تابلوهایی بسیار تاثیر گذار که پیام آن نیز روشن، واضح و در عین حال بسیار جذاب است خلق می کند.
سبک حروف روی تابلو هم باید منعکس کننده نوع رستوران باشد و به مردم نشانه هایی را که بدانند در داخل رستوران با چه فضایی روبه رو می شوند، ارائه کند. گذشته از شکل تابلو،خوانا بودن حروف روی آن نیز امری ضروری به نظر می رسد.
تابلو ضمن اینکه از اجزای تکمیل کننده طراحی ساختمان است، در عین حال عاملی مستقل است که باید با طراحی معماری هماهنگ باشد.
بنابراین وجود تابلویی که خواندنش آسان باشد و نیز جلب توجه نماید ضروری است.
مشخص بودن سردر رستوران را می توان با رنگی کردن و به نوعی جدا کردن از ساختمان های اطراف طراحی کرد و نباید تابلو را با خط هایی که خواندن آن به راحتی امکان پذیر نیست نوشت یا تابلو را با رنگ های زمینه و نوشت یک رنگ طراحی و آویزان کرد. طراحی برای سردر ساختمان رستوران ، خود به تنهایی، موجب تمایز آن رستوران از سایر رستوران های رقیب است و تصویری به یاد ماندنی در ذهن میهمانان ایجاد می کند.
یک نمای متمایز
فراموش نکنید ظاهر رستوران هم به شیوه های گوناگون بر مشتری تاثیر می گذارد.
مسلماً مکان دارای نقشی تعیین کننده در سبک معماری رستوران است. بدین معنا که طراحی رستوران کنار دریا با رستوران داخل شهر یا بین جاده ای یکسان نیست. مشتری طبق مکان رستوران، انتظار طراحی خاصی را نیز دارد. ظاهر رستوران، به شیوه های گوناگونی بر مشتری تاثیر می گذارد.در نتیجه مشتری طبق مکان رستوران، انتظار طراحی خاصی را نیز دارد .ظاهر رستوران به شیوه های گوناگونی بر مشتری تاثیر می گذارد.
اولین نگاه مشتری به بخش آشکار رستوران است. سردر و ظاهر ساختمان و سپس دکور، طراحی میز و صندلی، نورپردازی، رنگ، کف سالن و غیره که نشان دهنده لوکس و مجلل بودن رستوران یا ارزان قیمت بودن خواهد بود برای تصمیم به رفتن یا نرفتن به رستوران کمک می کند و همین نکته است که به مشتری القا می کند که از نظر قیمت از غذای رستوران استفاده کند یا خیر؟
مشتری معمولاً برای انتخاب رستوران دلخواه، به شیوه جستجو برای خرید کالا عمل می کند. اگر ظاهر آن جالب باشد، به داخل و مشخصات دیگر آن هم نگاهی می اندازد.
طراحی باید همچون عاملی نیرومند،تصمیم به بازگشت مجدد به رستوران را در مشتریان تقویت کند. چنانچه طراحی ظاهر ساختمان و تجهیزات،مناسب نباشد مردم همیشه با شک و تردید غذا را انتخاب می کنند که آیا غذا سالم است یا خیر و چنین می پندارند که مثلاً رستوران های کنار جاده محیط غیر بهداشتی دارند و انتظار سرو غذا با ظروف لب پریده و قاشق و چنگال چرب را دارند. رستورانی با ساختار غیر از این،غیر عادی جلوه می کند.
طراحی مناسب خارجی،غالباً مانع از بروز چنین پیش داوری هایی می شود.امروزه،بسیاری از رستوران ها تابلو و محل های ورودی خود را ارتقا بخشیده اند تا بتوانند با جلب نظر مشتریان، آنان را به ورود به رستوران تشویق کنند.بخش خارجی رستوران همانند ساختمان فوق مدرن و بسیار لوکس می نماید که این چنین نمایی می تواند حاکی از فضای بسیار مجلل و با شکوه در داخل رستوران باشد.رستوران هایی که طراحی و تشکیلات و نورپردازی و فضای مناسبی داشته باشند محیط گرم و صمیمی و شاد برای مشتری تداعی می کنند.اگر مکان رستوران که نقش تعیین کننده در سبک معماری رستوران دارد در طراحی از طرح های یکنواخت و تقلیدی استفاده نکرده باشد در چنین مواردی،مشتری فضای رستوران را بر خلاف ذهنیتی که از قبل در مورد تریاها و رستوران های یکنواخت و خسته کننده داشته می بیندوجذب محیط رستوران می شود. پس یکی از رموز و کلید موفقیت در طراحی (منحصر به فرد) بودن آن است. در مورد رستوران های زنجیره ای، عامل معماری و طراحی و آرم خاص است که به سرعت با مشتری ارتباط برقرار می کند و به سرعت موجب شناسایی آن از طرف مشتری می شود.با این وجود، باید توجه داشت که تکیه بسیار زیاد بر چشم انداز (ظاهر) معماری،موجب محدودیت تغیر در نمای ساختمان در آینده می شود.همچنین چشم انداز ساختمان باید به گونه ای طراحی شود که به راحتی قابل تقلید برای دیگران نباشد و هرگز از قرینه سازی استفاده نشود. اشخاص و رانندگان که از جلوی رستوران می گذرند،نه تنها متوجه خود ساختمان، بلکه متوجه مناظر طبیعی اطراف آن نیز می شوند.در حقیقت،دورنما به تاثیر اولیه رستوران بر افراد کمک می کند. دورنما نیز همانند سردر و تابلو نشانگر فضای درون رستوران است. به همین ترتیب ، مشاهده دورنمایی که در آن گیاهان بدون آرایش خاصی قرار گرفته و انواع مختلف گل ها و درختان در آن یافت می شود، مسلماً محیط غیر رسمی داخل رستوران را به مشتری القا می کند. در برخی موارد،هماهنگی طرح دورنما و معماری ساختمان،نوعی تاثیر دراماتیک را ایجاد می کند. رستورانی که در محلی قرار گرفته باشد که مناظر بسیار دیدنی و جذاب در اطراف آن و سایر عوامل طراحی نیز، منطبق و هماهنگ با محیط طبیعی آن منطقه انتخاب شده باشد موفق تر است. دور نما در رستوران هایی که پارکینگ نیز در اطراف آن قرار دارد ،بسیار حائز اهمیت است چون بعضی مواقع می توان با آرایش هنرمندانه درختان و بوته ها، ساختمان ها و محل های بد منظره اطراف را از دید مشتریان پنهان داشت .
شرایط داخلی رستوران
اگر تصویر خارجی رستوران ، تاثیر اولیه را بر مشتری گذاشت و با مشاهده آن ، فضای خاصی متناسب با نمای خارجی رستوران برای او مجسم شد، تاثیر بعدی در لحظه قدم گذاردن مشتری از ورودی است .
راهروی کوچک بین در و قسمت پذیرش موجب می شود مشتری قبل از محیط پر هیجان داخل، جلو ورودی توقف کوتاهی داشته باشد. شیوه های جدا سازی محیط خارج از داخل رستوران باید با نوع و مکان رستوران هماهنگ شود.
شرایط آب و هوایی ایجاب می کند که قسمت ورودی رستوران دارای یک فیلتر باشد اینکه فضای بین در ورودی یک ضرورت است و شکل آن بر شناخت مشتری از رستوران،تاثیر می گذارد. در رستوران هایی که از در شیشه ای استفاده شده است،مشتریان می توانند محیط داخل رستوران و حتی غذاهای رنگین روی میز را مشاهده کنند که خود نوعی دعوت است اما در چوبی نوعی حس کنجکاوی را در مشتری بر می انگیزد. گاهی ایجاد چنین حس کنجکاوی می تواند آگاهانه و از روی عمد باشد و در بعضی موارد نیز باعث امتناع مشتری از ورود به رستوران شود. در ورودی علاوه بر اینکه نشانگر نوع رستوران است ، باید به راحتی نیز قابل استفاده باشد و ضمناً باید توجه شود در این مکان بویی از غذا ها به مشام نرسد.
فرهاد زعفری مدیر عامل