رناتو بیالتی در سن ۹۳ سالگی درگذشت. وی به همراه دستگاه قهوهساز کوچک خانگیاش در زمان حیات شهرتی جهانی و بسیار فراتر از زادگاهش، کشور ایتالیا داشت؛ شهرتی که درگذشت بیالتی ذرهای از آن و امپراتوری قهوهای که وی آن را بنا نهاده بود، کم نخواهد کرد.
عشق بیالتی به قهوهجوش موکا اکسپرسی که در اصل پدرش آلفونسو بیالتی آن را طراحی و تولید کرده بود، به حدی زیاد بود که میخواست پس از مرگ نیز آن را در کنار خود داشته باشد.
پس از درگذشت بیالتی در روز ۱۱ فوریه (۲۲ بهمن) طبق وصیتی که وی از خود به جای گذاشته بود، جسد وی سوزانده شده و خاکستر آن در این قهوهساز کوچک ریخته شده و در نهایت در مراسمی با حضور اعضای خانواده و آشنایان به خاک سپرده شد.
دستگاه قهوهجوش بیالتی در سال ۱۹۳۳ توسط آلفونسو بیالتی طراحی و تولید شد. با این همه این رناتو بیالتی بود که با شم تجاری فوقالعادهاش این دستگاه را به شهرتی جهانی رساند.
در دهه ۵۰ میلادی رناتو بیالتی به سرعت متوجه قدرت تبلیغات تلویزیونی در جذب مشتری شده و بر خلاف رسم آن روزها که رادیو و روزنامه به عنوان ابزارهای مهم تبلیغاتی شناخته میشدند، تبلیغ تلویزیونی قهوهساز موکا اکسپرس بیالتی را آغاز کرد.
یک نمونه از قهوهساز موکا اکسپرس اولیه بیالتی هماینک در موزه هنرهای مدرن نیویورک نگهداری میشود. نشان تجاری قهوهساز بیالتی یک آدمک سیبیلو است که از جملهنشانهای معروف تجاری در سراسر جهان به شمار میرود.
موکاپات چیست ؟
اسپرسو ساز موکاپات ٬ یک دستگاه قهوه ساز است که قهوه را با عبور آب جوش تحت فشار ( بخار ) دم می کند . این دستگاه توسط لوئیجی دو پونتی اختراع شده .
پس از تکامل و تغییراتی که بر روی آن انجام کرفت ٬ موکاپات یا موکااکسپرس ٬
Moka Express نام گرفت .
ولی برای نخستین بار در ایتالیا توسط مهندسی به نام آلفونسو بایالته در سال ۱۹۳۳ ثبت شد . شرکت بیالیتی Bialetti Industrie همچنان به تولید این قهوه ساز می پردازد .
موکاپات (قهوه ساز اسپرسو) ٬ از ۳ بخش تشکیل شده است :
A) قسمت نگهدارنده آب:
این قسمت که در بخش پایینی قرار دارد ، درون آن آب ریخته میشود .
آب تقریبا تا قسمت سوپاپ پر می شود ، موکاپات روی یک منبع گرما مناسب قرار می گیرد ، آب به نقطه جوشش می رسد و در نتیجه بویلر بخار ایجاد می شود . بخار در نهایت به فشار کافی می رسد تا به تدریج آب اطراف قوطی را ٬ با فشار به سمت محفظه پودر قهوه هدایت میکند .
وقتی که قسمت پایین تقریبا خالی از اب می شود ،
حباب های بخار مخلوط با جریان آب ، ایجاد سر و صدا می کند. این مرحله اجازه می دهد ٬ مخلوطی از بخار و آب بیش از حد گرم از قهوه عبور کند٬ که منجر به نتایج نامطلوب می شود و در نتیجه ، باعث از بین بردن قسمت پایینی محفظه می شود.
درنتیجه به میزان اب موجود در محفظه توجه کنید .
B) محفظه نگهدارنده پودر قهوه:
این محفظه دارای ۲ قسمت میباشد .
۱ ـ محفظه دایرهای شکل فلزی که قهوه آسیاب شده را درون آن میریزند .
۲ ـ لولهای فلزی متصل به محفظه که در زیر آن قرار دارد . این لوله در هنگام بسته شدن کامل قهوهساز ، درون آب موجود در قسمت نگهدارنده آب (A) فرومیرود .
یک واشر باعث محکم بسته شدن ظرف می شود و اجازه می دهد تا فشار به طور مطمئنی جریان داشته باشد .
C) قسمت قهوه دم شده :
این قسمت که در بالا قرار دارد و دارای یک دسته نیز میباشد .
وظیفه نگهداری نوشیدنی قهوه تولید شده را بر عهده دارد .
در کف این ظرف فیلتری موجود است ٬که دقیقاً در بالای سبد قهوه قرار میگیرد .
میانه این ظرف لولهای است .
نوشیدنی تولید شده از آن عبور میکند.
نهایتاً درون ظرف سر ریز میشود .