آموزش بخش جدایی ناپذیر از دنیای کسب و کار تلقی می شود و در دنیای امروز که هرروز انجام امور تخصصی تر می گردد، افراد از بدو استخدام تا قرار گرفتن در جایگاه سازمانی خود نیاز به فرا گرفتن آموزش های گوناگونی دارند.
به واقع در شرکت ها هیچ استاندارد شغلی وجود ندارد که انجامش نیاز به آگاهی و کسب مهارت های اولیه نداشته باشد. اگر انتظار پیشرفت و موفقیت ازعملیات یک شرکت را داشته باشیم ارایه ی آموزش های توجیهی، مهارتی و رفتاری چه برای کارکنان تازه استخدام شده و چه برای کارکنان قدیمی، چه در قالب برگزاری کلاس های حضوری و چه در فرصت های یادگیری مجازی اهمیت دو چندان می باید.
ازاین روست که شرکت ها برای واحد منابع انسانی خود هر ساله بودجه ای برای آموزش در نظر می گیرند و برای ساماندهی این رویه شخصی با تجربه و آموزش دیده را با عنوان شغلی مدیریت آموزشی به کار می گمارند.
لزوم بهره گیری از مدیریت آموزشی در هر سازمان
بهره گیری از آموزش در هر سازمان امری ضروری و بایسته است. مدیریت آموزشی با نیاز سنجی و برنامه ریزی منسجم، آموزش های مورد نیاز را در محل شرکت یا بیرون از آن برگزار می نماید تا کارکنان توانایی سازگاری و انطباق با تغییرات، درک و کسب مهارت در به کار بستن فن آوری های نو، یادگیری و تمرین روش های مذاکره و فروش برای همکاران فروش و بازاریابی، یادگیری مهارت های لازم برای بخش های فنی و تعمیر و نگهداری و ...، را به دست آورند. هدف ایجاد روحیه سازگاری و یادگیری مهارت های جدید و روحیه پیشرفت در کارکنان است.
آیا کارکنان قدیمی به آموزش نیاز دارند؟
کارکنان قدیمی نیز به آموزش نیاز دارند. زیرا بعضی از مهارت ها پس از مدتی که از آنها استفاده نشود به مرور زمان از خاطر می روند و احتمال چابکی فرد برای انجام آنها به شدت کاهش می یابد. از سوی دیگر با پیشرفت و به روز آوری فن آوری های مورد استفاده در شرکت، مجموعه مهارت های پیشین به سرعت منسوخ می شود و نیاز به یادگیری و تمرین برای همه ی کارکنان از جمله کارکنان قدیمی توسط مدیریت آموزشی وجود دارد.
وظایف مدیریت آموزشی
وظایف اصلی مدیریت آموزشی به چهار بخش نیازسنجی ،برنامه ریزی، اجرا و محاسبه ی اثر بخشی تقسیم و تعریف می شود.
شرح تفضیلی وظایف مدیریت آموزشی
1- مدیریت آموزشی نقاط ضعف کارکنان را ارزیابی و شناسایی می کند.
2- مدیریت آموزشی ملزم به شناسایی و نیاز سنجی آموزشی کارکنان می باشد.
3- مدیریت آموزشی دسته بندی نوع آموزش ها و تقسیم آنها به آموزش های توجیهی، مهارتی و رفتاری و تعریف آن ها به آموزش های بدو استخدام، آموزش های حین خدمت، آموزش بصورت برگزاری کلاس یا سمینار داخل سازمان، اعزام افراد به دوره های آموزشی بیرون سازمان، آموزش های فردی و چهره به چهره، استاد شاگردی، آموزش های مجازی و...را انجام می دهد.
4- مدیریت آموزشی وظیفه ی برنامه ریزی برای ارایه آموزش به کارکنان را برعهده دارد. آنگونه که با همکاری سرپرستان و بی آنکه توقف یا کاستی در انجام امور به وجود بیاید و فرد یا افراد مورد نظر بتوانند آموزش ها را دریافت کرده و از آن بهره ببرند تا برای موفقیت در مسیرهای شغلی خود آماده شوند.
5- مدیریت آموزشی اموری همچون ارزیابی، تنظیم برنامه، به کارگیری، انتخاب یا استخدام مربیان از داخل یا خارج از سازمان را انجام می دهد.
6- مدیریت آموزشی تدوین برنامه آموزشی سه ماهه و سالانه بر اساس راهبرد سازمان را انجام می دهد.
7- مدیریت آموزشی مطالعه و مستند سازی کلیه الزامات آموزش فنی و انطباق با آنچه قرار است ارایه شود را به دقت انجام می دهد.
8- مدیریت آموزشی برای اجرای برنامه های آموزشی و کارگاه ها یا اعزام افراد به دوره های آموزشی بیرون سازمان تامین بودجه می نماید.
9- مدیریت آموزشی وظیفه ی مصاحبه، آماده سازی و توجیه کارکنان برای شرکت در آموزش ها را بر عهده دارد.
10 مدیریت آموزشی بر حضور و عملکرد کارکنان در دوره آموزشی و اعمال تشویق برای مشارکت کنندگان یا کسر امتیاز و جریمه برای غائبان، گزارش به سرپرستان و مدیران هر قسمت در این خصوص نظارت می نماید.
11- مدیریت آموزشی ارزیابی و محاسبه اثربخشی، ردیابی موفقیت و پیشرفت کارکنان پس از گذراندن آموزش را انجام می دهد.
12- مدیریت آموزشی در برگزاری همه برنامه های آموزشی بر اساس برنامه در زمان و با کیفیت پیش بینی شده اهتمام و دقت کامل دارد.
13- مدیریت آموزشی مسئولیت تهیه و تحویل بسته های حاوی محتوای آموزشی به کارکنان را بر عهده دارد.
14- مدیریت آموزشی موظف به مستند سازی، تهیه گزارش های ماهانه / سالانه و نمودارهای پیشرفت کار از اجرای آموزش می باشد.
در صورتی که شما هم در زمره مدیران آموزشی هستید و مایلید که این اصول را بیاموزید، پیشنهاد می کنیم در دوره استاندارد مدیریت آموزش ایزو 10015 شرکت کنید تا بیشتر با اصول تخصصی و جهانی مدیریت آموزش آشنا شوید