چه نکاتی باید در زمان خرید و پخت و پز مد نظر قرار گیرد.

چه نکاتی باید در زمان خرید و پخت و پز مد نظر قرار گیرد.

چه نکاتی باید در زمان خرید و پخت و پز مد نظر قرار گیرد.
کرونا را گاز نگیر
 
ویروس کرونا اخیراً وارد کشور ما شده است و متاسفانه تعدادی از هموطنانمان به دلیل ابتلا به بیماری‌های مرتبط با ویروس کرونا جان خود را از دست داده‌اند.
سازمان بهداشت جهانی (WHO) به عنوان مهم‌ترین مرجع کنترل این بحران در جهان تاکنون دستورالعمل‌های مختلفی برای پیشگیری از آلودگی با این ویروس منتشر کرده است که در ادامه بخشی از دستورالعمل‌های مرتبط با مواد غذایی، ذکر خواهد شد. مهم‌ترین راه شیوع کرونا از شخصی به شخص دیگر است و ترشحات سیستم تنفسی و تماس (با سطوح یا فرد به فرد) از مهم‌ترین عوامل انتقال ویروس محسوب می‌شود. در این روزها سعی کنید در زمان خرید حتما از دستکش استفاده کنید و ترجیحا از خرید مواد غذایی فله‌ای اجتناب کنید. پس از خرید دستکش‌های خود را به صورت بهداشتی دور بیندازید.
فرهاد زعفری محقق غذا و مدرس دانشگاه

 چه نکاتی باید در زمان خرید و پخت و پز گوشت مد نظر قرار گیرد؟

گوشت و مرغ از محصولاتی هستند که سازمان بهداشت جهانی روی سلامت  آنها تاکید کرده و می‌تواند در انتقال ویروس موثر باشند. در این روزها سعی کنید مرغ را به صورت بسته‌بندی شده تهیه و آن را در فروشگاه تکه‌تکه نکنید. چرا که امکان آلودگی آن با چاقو، دست، عطسه و سرفه‌ افراد یا تخته‌های برش آلوده وجود دارد. مرغ را در منزل تکه‌تکه کرده و بلافاضله تخته برش، چاقو و تمامی سطوحی که مرغ یا گوشت با آن در تماس بوده را با آب داغ و صابون بشویید.  این ویروس به دمای بالا و صابون حساس است و سریع از بین می‌رود. هم چنین پخت کامل گوشت قرمز و مرغ نیز به دلیل استفاده از دماهای بالاتر از 70 درجه سانتی‌گراد ویروس را از بین می‌برد. پس از اتمام کار با مواد خام حتما دستان خود را با دقت بشویید و از تماس دست آلوده با سطوح یا غذاهای پخته یا آماده به مصرف جداً اجتناب کنید.

 آیا ویروس کرونا می‌تواند از طریق مواد غذایی به انسان منتقل شود؟

هنوز بسیاری از ویژگی‌های کرونا ویروس فعلی یا کووید ــ 19 ناشناخته است و سازمان بهداشت جهانی بیشتر بر اساس تجربیات قبلی از شیوع بیماری‌های سارس و مرس بر این باور است که انتقال از طریق زنجیره غذایی رخ نمی‌داد و تا امروز گزارشی در زمینه انتقال ویروس سارس از طریق مواد غذایی وجود نداشته است. اما نگرانی‌هایی از پایداری ویروس کرونا روی مواد خام با منشأ حیوانی نظیر گوشت قرمز، گوشت مرغ و تخم‌مرغ وجود دارد. در حال حاضر بررسی‌هایی روی ارزیابی زنده‌مانی و بقای ویروس سارس انجام شده است. در کل مطالعاتی که روی سایر کرونا ویروس‌ها انجام شده نشان می‌دهد، این ویروس‌ها در حالت منجمد بسیار پایدارند به طوری که در حدود دو سال در فریزر با دمای منفی 20 درجه سانتی‌گراد زنده می‌مانند.

 ویروس کرونا در چه شرایطی پایدار است؟

مطالعاتی که روی ویروس سارس و مرس انجام شده است حاکی از آن است که سطح که این ویروس‌ها از پایداری بالایی در سطوح برخوردارند و میزان زنده‌مانی آنها تابع دما، رطوبت و نور است. به عنوان مثال ویروس مرس در دمای یخچال می‌تواند تا حدود 72 ساعت زنده بماند. کرونا ویروس‌ها اگرچه به دماهای پایین و فریزر بسیار مقاومند، اما رعایت بهداشت مواد غذایی و رعایت ایمنی غذایی می‌تواند از انتقال آنها از طریق مواد غذایی جلوگیری کند. کرونا ویروس‌ها حساس به حرارت هستند به این معنی که در درجه حرارت‌های حدود 70 درجه سانتی‌گراد و بالاتر از بین می‌روند.

 در خرید و استفاده از میوه و سبزیجات باید به چه نکاتی توجه شود؟

میوه و سبزی نیز ممکن است در فروشگاه‌ها در تماس با دستان آلوده مشتریان یا عطسه و سرفه آنها آلوده شده باشد. با توجه به حساسیت ویروس به مواد شوینده، میوه و سبزی در منزل با دقت و به درستی با آب گرم و مواد شوینده شسته و در نهایت آبکشی و مصرف شود.

 چه غذاهایی در انتقال ویروس کرونا نقش دارند؟

به عنوان یک قانون کلی، بایستی از مصرف غذاهای با منشأ دامی به صورت خام یا پخت ناقص آنها (مثلا گوشت‌های کبابی که مرکز آنها خام مانده یا تخم‌مرغ عسلی) اجتناب شود. گوشت خام، شیر خام و سایر اندام‌های حیوانی (مثلا دل، قلوه، جگر، کله پاچه که در کشور ما به وفور مورد استفاده قرار می‌گیرند)، به منظور جلوگیری از آلودگی‌های متقاطع با سایر مواد غذایی بایستی با احتیاط حمل و نقل یا در آشپزی مورد استفاده قرار بگیرند.

 در خرید نان باید به چه نکاتی دقت شود؟

یکی از دغدغه‌های این روزهای همه ما خرید نان است، زیرا یکی از موادی است که بیشترین احتمال آلودگی آن از طریق تماس با دست‌های آلوده وجود دارد. فرآیند پخت نان به گونه‌ای است که اگر آلودگی با دست نانوا قبل از پخت و ورود نان به تنور رخ دهد، به‌دلیل پخت در دماهای بالا مشکلی تا قبل از خروج نان از تنور وجود نخواهد داشت. اغلب نان توسط کارگران نانوایی بدون استفاده از دستکش به مصرف‌کننده داده می‌شود، اما دست نانوا ممکن است با اسکناس یا کارت‌های بانکی صدها مشتری در طول روز در تماس یا با روش‌های دیگری آلوده شده باشد.

 از آنجا که شایع‌ترین راه انتقال ویروس کووید ــ 19 تماس با سطوح آلوده است، یکی از دغدغه‌های همه ما در این روزها چگونگی خرید نان است. به نانوایان عزیز توصیه می‌شود در این روزها سعی کنید کمتر با نان در تماس باشید، دست‌های خود را به صورت اصولی و به‌دفعات زیاد بشویید و حتی‌الامکان از افراد مجزا برای دریافت پول از مشتری و خروج نان از تنور استفاده کنید و به سطوحی که احتمال آلودگی آنها بالاست دست نزنید. مصرف‌کنندگان نیز باید چند نکته را به یاد بسپارند.

در این روزها بهتر است از نان‌های بسته‌بندی شده و صنعتی برای مصرف خود استفاده کنید. در صورت عدم دسترسی یا ترجیح نان‌های سنتی به یاد داشته باشید به هیچ وجه از چاقوهایی که روی میز نانوایی برای برش نان دست به دست می‌شود استفاده نکنید. میزهای نانوایی نیز در طول روز در تماس با دست افراد زیادی قرار می‌گیرد، لذا می‌توانید پارچه تمیزی را از منزل به همراه داشته باشید و زمان خرید آن را روی میز نانوایی پهن کرده و از نانوا بخواهید نان را روی آن قرار دهد. اگر دستان خودتان در تماس با پول یا سطوح عمومی بوده حتما برای تماس با نان از دستکش استفاده کنید یا این‌که به نان دست نزنید و نان را در بین پارچه تمیز به منزل بیاورید. به یاد داشته باشید ویروس کرونا مانند بسیاری از ویروس‌های دیگر به شرایط انجماد مقاوم است بنابراین انجماد نان نمی‌تواند کمکی به از بین رفتن ویروس کند. برای اطمینان از سلامت نان آن را قبل از مصرف با توستر، ماکرویو یا روی شعله گاز داغ کنید زیرا ویروس به دمای بالا حساس است.

 آیا لبنیات می‌توانند در انتقال ویروس کرونا موثر باشند؟

با توجه به این‌که فرآورده‌های دامی خام مانند شیر یکی از غذاهایی است که سازمان بهداشتی اعلام کرده ویروس می‌تواند در آن زنده بماند، لذا در این روزها بهتر است از خرید و مصرف فرآورده‌های لبنی باز که اغلب در مغازه‌های لبنیات سنتی به فروش می‌رسند، پرهیز کنید. زیرا شیر خام در ظروفی نگهداری، بسته‌بندی یا توزین می‌شود که ضد عفونی نشده و ممکن است در تماس با دستان آلوده افراد یا در معرض عطسه یا سرفه آنها قرار گرفته باشد. این محصولات در یخچال‌هایی نگهداری می‌شود که دمای مناسبی برای زنده‌ماندن ویروس دارد. بر عکس در لبنیات کارخانه‌ای نه تنها ظروف بسته‌بندی ضد‌عفونی می‌شوند، بلکه محصول در حین فرآوری، تماسی با دست و تنفس کارگران ندارد.

 سایت مرجع آشپزی و تغذیه

Comments (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Leave your comments

  1. Posting comment as a guest.
Rate this post:
Attachments (0 / 3)
Share Your Location