مدرسه آشپزی ایران شف Iran Chef SCHOOL
فرانچایز چیست ؟
آیا تاکنون عنوان فرانچایز یا اعطای نمایندگی را شنیدهاید؟ اگر با این عبارت غریبهاید. و برایتان سئوال است که فروشگاه های بزرگ ، رستوران های زنجیره ای چگونه کسب کار خود را به سرعت گسترش می دهند در ادامه با ما همراه باشید
فرهادزعفری محقق غذا و مدرس دانشگاه
در حقیقت راز موفقیت برندهای بزرگ خدماتی و صنعتی استفاده از مدل فرانچایز است. فرانچایز یکی از پدیدههای دنیای معاصر در حوزه کسب و کار و خدمات عمومی است که منجر به ایجاد الگوهای زنجیرهای میشود. در این شیوه کسب و کار یک شرکت یا برند موفق، در ازای دریافت درصدی از درآمد طبق یک قرارداد مشخص و بلندمدت حق استفاده از لیسانس، برند و آموزش را به فرانچایز گیرنده میدهد و خدماتی مانند تأمین مواد اولیه، بازاریابی و تبلیغات را نیز بر عهده میگیرد.
برای مثال در رستورانهای زنجیرهای مالکیت هر شعبه با شخصی متفاوت است اما شیوه اداره، دستورالعمل پخت غذا، دکوراسیون و حتی تابلو و آرم رستوران مطابق با الگوی ثابتی صورت میگیرد که توسط فرانچایز دهنده تدوین میشود.
دلیل استقبال از فرانچایز چیست؟
درواقع فرانچایز استفاده از یک مدل آزمایششده و موفق برای کاهش ریسک سرمایهگذاری است. در بازار عصر حاضر شکست اقتصادی بهسختی جبران شده و بازگشت سرمایه ازدسترفته تقریباً غیرممکن است و این موضوع موجب شده تا چه در بخش اقبال عمومی و چه در بحث سرمایهگذاری خارجی استقبال خوبی از برندهای زنجیرهای شود. این شیوه کسب و کار چندان در ایران ناشناخته نیست. سالهاست که فروشگاههای زنجیرهای با شکل و شمایلی مشابه و خدماتی یکسان در شهرهای بزرگ و کوچک فعالیت میکنند. افزون بر این بسیاری از کسب و کارهای منفرد مانند فست فودها و حتی بستنی فروشیها نیز پس از کسب شهرت و رسیدن به سود کافی اقدام به گسترش فعالیت خود در قالب شعبههای متعدد میکنند.
فرانچایز یک مدل برد-برد در بازار رقابتی محسوب میشود. از سویی فرانچایز دهنده با ارائه تجربیات ارزشمند خود به فرانچایزگیرنده و از طریق فروش بیشتر فرانجایزگیرنده به درآمد سرشاری میرسد؛ تجاربی که بهسختی و با آزمون و خطا و پژوهشهای فراوان به دست آمدهاند و از سوی دیگر فرانچایز گیرنده نیز بدون نگرانی از شکست تجاری و بینیاز از اموری مانند تبلیغات و بازاریابی با اتکا به تجاربی که بارها آزمون خود را پس دادهاند اعتماد نموده و به فعالیت و کار اصلی خود تمرکز میکنند.
امروزه حوزه کسب و کار فرانچایز دیگر به فروشگاهها زنجیرهای خلاصه نمیشود و موفقیت این الگو موجب شده تا مشاغل و خدماتی نظیر رستوران، سوپرمارکت، مهدکودک، مدرسه، دانشگاه و مراکز درمانی و بیمارستانها نیز به این شیوه اداره شوند. داراییهایی که در قالب فرانچایز گسترش مییابند تنها به موارد فیزیکی محدود نمیشود. فرانچایز میتواند کپی رایت، پتنت، فرمولاسیون و دانش فنی ساخت و تولید یک محصول را نیز به سود دهی برساند.
مزایای فرانچایز
برای شروع یک کسب و کار موفق علاوه بر تولید یک محصول خوب یا ارائه خدمات مناسب نیاز به تبلیغات و بازاریابی قوی دارید. این موضوع نیازمند زمان، پول و دانش کافی در حوزههای مختلف است. بدون این موارد نیز احتمال شکست و از دست رفتن سرمایه بسیار محتمل است. اما فرانچایز میتواند تمام این موانع را از سر راه بردارد.
هر کسب و کاری حتی با یک ایده خلاقانه، اگرچه ممکن است به سبب ایده خود با احتمال کمتری با شکست مواجه شود اما به دلیل ناآشنا بودن با فرایندهای اجرایی و مدیریتی معمولاً در سالهای نخست به سوددهی نمیرسد. اما استفاده از الگوی فرانچایز موجب تسریع در رسیدن به سود و بازگشت سرمایه میشود.
بنابراین اگر ایدهای خلاقانه برای برپا کردن یک کار جدید و صبر زیاد برای به انتظار نشستن موفقیت ندارید و از شکست اقتصادی و از دست رفتن سرمایه خود نیز بیمناک هستید بهتر است استفاده از الگوی فرانچایز را بهعنوان یک پیشنهاد منطقی در صدر تصمیمات خود قرار دهید.
شرکت ایران شف مرکز تخصصی راه اندازی رستوران صفر تا صد