Iran Chef School
کارآفرینی آموزشی چیست؟ فرهود زعفری هشجین مدرس دانشگاه
کارآفرینی به انگلیسی (Entrepreneurship) به فرآیند خلق ارزش جدید (مادی یا معنوی) از طریق یک تلاش متعهدانه با در نظر گرفتن ریسکهای ناشی از آن اطلاق میشود.
واژه کارآفرینی از کلمه فرانسوی Entrepreneurs به معنای «متعهد شدن» نشات گرفتهاست کارآفرینی اولین بار مورد توجه اقتصاددانان قرار گرفت و تمامی مکاتب اقتصادی از قرن ۱۶ میلادی تاکنون به نحوی کارآفرینی را در نظریههای اقتصادی خویش تشریح نمودهاند.
به عبارت دیگر ویژگی تعیینکننده در کارآفرینی همانا انجام کارهای جدید یا ابداع روشهای نوین در امور جاری است.
پیتر دراکر، پدر علم مدیریت، کارآفرین را کسی میداند که فعالیتی را با سرمایه اقتصادی خودش شروع میکند، ارزشها را تغییر میدهد و در محیط اطراف خود تحول ایجاد میکند و به سمت بهتر شدن میبرد رشد شتابان کارآفرینی در جهان چندی نیست که باعث تحول عظیم در رویدادهای اقتصادی از یک طرف و افزایش شکاف و فاصله میان کشورها شده است و عدم برنامه ریزی اجرایی صحیح در این حوزه این فاصله را بیش از پیش افزایش خواهد داد.
کارآفرینان، افرادی هستند که فرصتها را درک می کنند و خلاءها را می بینند.
درک فرصتها توسط این افراد، ممکن است از طریق بازارگردی(ارتباط با محیط زندگی، بازار و ...) و یا ارتباط با افراد (در جلسات) یا نگاه به تلویزیون، رسانه ها، شبکه اینترنت و ... حاصل شود، که به آن نگاه کارآفرینانه (یا نگاه جستجوگرانه، نگاه فرصت گرایانه، در پی شکار فرصت و...) گفته می شود خلاءهای بازار با نگاه کارآفرینانه، به خوبی دیده می شود و انگیزهای برای اقدام به راه اندازی کسب و کار است؛ به عبارت بهتر، افرادی که تمایل به ایجاد کسب و کار دارند، باید این نگاه را در خود تقویت نمایند. با توسعه و ترویج این دیدگاه در درون خانواده ها، مدارس و ... به تقویت این نگاه که در کل منجر به نوآوری و ایجاد کسب و کار می شود، کمک خواهد شد. مهمترین ویژگی های یک کارآفرین موفق را می توان در هدف و پشتکار ، داشتن اطلاعات تجاری، آمادگی رویارویی با شکست، به خود متکی بودن، توانایی به حداقل رساندن خطرات، حل مشکلات به طور مداوم، دارابودن توانایی لازم، تمایل به مشورت باکارشناسان، سلامت جسمی، سلامت فکری و روحی، شکیبایی در برابر ناملایمات، توانایی ایجاد ارتباط، دسترسی به منابع مالی، استفاده از تجارب دیگران، مسئولیت پذیری، اعتمادبه نفس، قابلیت تغییر و انعطاف پذیری، تمایل به استقلال، تلاش برای اجرای پروژه، شناخت شخصی، تعهد، ابتکار و خلاقیت، دیدگاه مثبت، اطلاعات فنی و خدماتی، عقل معاش، توانایی ارائه عقاید به دیگران و شجاعت خلاصه کرد.
اصطلاح کارآفرین آموزشی به تازگی مطرح و اهمیت یافته است. کارآفرینی آموزشی عملی است که کارآفرین متخصص تعلیم و تربیت انجام میدهد. کارآفرین آموزشی فردی است که مشکلات تخصصی موجود در کشوررا تشخیص میدهد و از مفاهیم کارآفرینی برای سازماندهی، ایجاد، و مدیریت سرمایه برای ارایه آموزشهای مورد نیاز جامعه استفاده میکند.
در حالیکه کارآفرینان تجاری معمولاً به بررسی بازدهی و سود بازگشتی میپردازند، کارآفرینان آموزشی معمولاً گروهها و سازمانهای غیرانتفاعی ایجاد میکنند. کارآفرین آموزشی به حل مشکلی می پردازد که واقعاً مشکل جامعه است و برای حل آن تقاضایی وجود دارد و نیاز حال و آینده جامعه است. قرار است برای حل مشکل فرایندی تولید شود که مراحل آموزش را با جزئیات و اولویتها تشریح کند.
این فرایند میتواند خدمات آموزشی باشد یا راه اندازی یک مرکز آموزش حرفه ای؛ نظیر آکادمی ایران شف در فرایند کارآفرینی محصول و نیاز هر چیزی که هست باید بازاری داشته باشد و حداقل بخشی از جامعه علاقه مند به استفاده از آن باشند و علاقهای برای پرداخت هزینههای محصول وجود داشته باشد؛ قرار نیست کارآفرین آموزشی علاقهای نشان دهد و آموزشی را ارایه کند که واقعاً مورد نیاز جامعه نیست پس امکان سنجی و انتخاب دقیق نیازها اهمیتی حیاتی دارد. در اغلب مدارس دنیا، خصوصا در کشورهای در حال توسعه ، رویکرد و روش اتخاذ شده برای تدریس یکی است؛ یعنی فردی به عنوان معلم پیام های آموزشی یکسانی را برای گروه هایی حدودا ۳۰ نفره صادر می کند و در این میان پیشرفت های فردی دانش آموزان در دروس کاملا نادیده گرفته می شوند پس استفاده از کارآفرینی آموزشی با توجه به فناوریهای جدید آموزشی و استفاده بهینه از آنها اهمیتی مضاعف دارد.
در رویکرد نوین آموزشی ،استادان دانشگاه نقشی مرکزی را در کلاس های درس ایفا می کنند اما دیگر کمتر درس خواهند داد و بیشتر نقش یک مربی را خواهند داشت که استعدادهای دانش آموزانش را در جهت درست پرورش می دهد و با استفاده از سیستمهای هوشمند برنامه آموزشی برای هر دانشجو با توجه به قابلیتها و تواناییهای او طراحی خواهد گردید. امید است که با توجه بیشتر به کارآفرینی آموزشی و تکنولوژیهای جدید بتوانیم شاهد بهبود کیفیت آموزش به ویژه در مراکز علمی کاربردی که رسالت تربیت نیروهای متخصص مورد نیاز میهن عزیزمان را دارا هستند، باشیم.
فرهود زعفری هشجین
محقق و مدرس دانشگاه